Bij de Karnemelk heb ik het heel even over de kefir gehad.
Dit is dus een licht alcoholische melkdrank die vermoedelijk afkomstig is uit de Kaukasus. Hoe word dat spul gemaakt ? Met een mengsel van verschillende melkzuurbacterien en gisten.
Het heeft de lichtzure en frisse smaak van drinkyoghert de pure dan denk ik want die drinkyoghert met al die smaakjes vind ik eigenlijk veel te zoet en lijkt dus echt niet op Kefir.
Met eiwitten en polusachariden vormen de micro-organismen een gummie achtige 1 tot 10 cm grote korrel wat dus steeds verder groeit in vorm van een bloemkool, bij kamertemperatuur worden ze in 14 dagen dubbel zo groot .
Omdat ze dus zo groeien worden ze , alhoewel ze niet plantaardig zijn ook wel kefir of yoghertplantjes genoemd. Kefirkorrels die overgebleven zijn kunnen gedroogd of ingevroren bewaard worden, maar het mag niet met metaal in aanraking komen omdat het dan aangetast word en de werking achteruit gaat. Dus ook geen lepels gebruiken denk ik. Als de korrels worden toegevoegd aan koe,soja, geit of schapenmelk treed er een fermetatie op de beste temperatuur hiervoor is dus 10 tot 25 graden en duurt ongeveer 2 a’ 4 dagen wel afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid en sterkte van de culturen, als de temperaturen hoger zijn zal dus de fermetatie sneller gaan. En ook het alcoholgehalte zal afhankelijk van de temperatuur 0,2 tot 2 procent zijn.
Het vet en eiwitgehalte is afhankelijk van het gebruikte melk en de smaak van het geheel kan ook sterk varieren van seizoen tot seizoen.
De fabrieksmatige geproduceerde kefir( milge kefir ) word heel anders gemaakt, er worden hiervoor geen korrels gebruikt maar een precies samengesteld mengsel van verschillende bacterien en gisten, dit doen ze om de smaak constand te houden en dit word verkocht onder de naam Kefir “Kefir,mild” verkocht en daar zit ook nauwelijks alcohol in en ook geen koolzuur . Een waarschuwing voor mensen met een lactose intolerantie ; Deze kefir bevat wel 3 tot 4 gewichtsprocent lactose.
Ook hebben we nog de zogenaamde waterkefir, dit is een drank op basis van vergisting van in water opgeloste suiker. Fruit word dan toegevoegd en met het dan ontane koolzuur lijkt deze drank op een soort frisdrank.
De inhoud van kefir :
- Micro organismen; melkzuurbacterien en gisten.
- Gistingsproducten; koolzuur en alcohol
- Voedingsstoffen; eiwit, polysacheride.
- Nogal wat vitaminen; A,B1,B2,B3,B6,B9,(B11),B12,D
- Mineralen; calcium, ijzer, en jodium
- Water .