Alcohol in Karnemelk

Een vraag van een van mijn bemanningsleden :

Zit er alcohol in karnemelk ?

Om deze vraag te antwoorden leg ik eerst uit wat karnemelk is .

Stootkarn

 

Van oudsher is het een bijproduct van boterproductie, het onstaat door het karnen van

( verzuurde ) room, de room word in een speciaal hiervoor ontworpen container met veel kracht geroerd.

Dat deel wat roert is dus vaak een plank met gaten, er zijn dus wel andere manieren om de boter van de karnemelk te scheiden , gewoon simpel schudden .

Een Europese model uit het verleden is de stootkarn, dit is een smalle rechtopstaande ton waarin een ronde plank of ander roerinstrument middels een stok op en neer word gestoken. Tijdens dit zogenaamde karnen komt het vet in de melk vrij en klontert samen tot boterklonten en word uit de container verwijdert en de overgebleven zure vloeistof is dus de karnemelk.

Nu tegenwoordig wordt zo goed als alle karnemelk gemaakt in de zuivelfabrieken en dus geen bijproduct meer van het boter maken, nu word er magere melk gebruikt waar melkzuurbacterien aan toegevoegd worden hierdoor word de melksuiker omgezet in melkzuur deze zure melk word verkocht als karnemelk, alleen dus de Biologische-dynamische karnemelk van de zuivelboederijen en natuurvoedingswinkels is nog de echte karnemelk.

Met al deze informatie zijn we nog niet op het antwoord op de vraag van mijn bemanningslid of mischien toch wel want in geen van bijde methoden ( de ouderwetse of de fabriekmethode ) komt er een alcohol vrij . De melk word als het ware verzuurd en zuur is geen alcohol.

Alleen een variant dat uit de Kaukasus stamt de gefermenteerde Kefir zit dus alcohol in , licht alcoholies eigenlijk.

Print Friendly, PDF & Email