Krentenbrood.

krentenbrood
INGREDIËNTEN
Deeg:
475 gram tarwemeel
9 gram droge gist
20 gram suiker
9 gram zout
30 gram ongezouten zachte roomboter
160 gram karnemelk, 20 – 25 °C
130 gram water, 20 – 25 °C

Vulling:
375 gram krenten

Verder:
zonnebloemolie om de kom, het werkoppervlak en de handen in te vetten
Broodvorm van 30 cm, ingevet
zachte boter om na het bakken op het brood te smeren

HOE VOOR TE BEREIDEN

Een sneetje rozijnenbrood is altijd lekker! Het deeg kneedde ik met de Espressions MixMaster. In ongeveer 12 minuten kneedt deze machine een mooi deeg waar je gemakkelijk een velletje uit kunt trekken. Voor uitleg over kneden en hoe en waarom je een film van het deeg moet kunnen trekken, zie het artikel Een cursus brood bakken in een notendop, punt 3.

 

Ik heb de krenten er met de hand in verwerkt. Doe je dit met een kneedmachine dan bestaat het risico dat de krenten breken, zeker als je ze eerst laat weken. Uit de krenten komt dan suiker vrij en deze suiker belemmert het rijsproces. Hoe je de krenten met de hand kneedt, staat beschreven in onderstaand recept. In deze video, waarin ik een kersttaart maak, zie je hoe ik de vulling met de hand kneed ((vanaf 1.12 minuut).

 

De karnemelk in dit goed gevulde rozijnenbrood geeft het een extra zachte structuur. De karnemelk in het brood proef je overigens niet.

 

Tip: je kunt de krenten ook vervangen door rozijnen.

 

Week de krenten 15 minuten in lauw water. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier voordat je ze door het deeg mengt. Je kunt dit ook de avond ervoor doen. Laat ze vervolgens een nacht uitlekken/drogen in een vergiet.

 

Kneed het deeg in een keukenmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer indien nodig met een pollepel. Kneed met de kneedhaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg loskomt van de wand van de kom. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje uit kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek het er voorzichtig, al draaiend, uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombolletje). Als het deeg gemakkelijk scheurt, kneed het dan een paar minuten en probeer het opnieuw.

 

Werkwijze voor het kneden van deeg in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg loskomt van de wand van de kom. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje uit kunt trekken: neem een bolletje van het deeg en trek het er voorzichtig, al draaiend, uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombolletje). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel barst en probeer het opnieuw. Volg het onderstaande recept vanaf de 1e rijs. U kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koude karnemelk en koud water en voeg tegen het einde van de kneedtijd de krenten toe.

 

Methode om het deeg met de hand te kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een houten lepel tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op het werkvlak en kneed het met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de drang om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje uit kunt trekken: neem een bal van het deeg en trek deze er voorzichtig, al draaiend, uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombolletje). Kneed het deeg nog een paar minuten als het gemakkelijk barst en probeer het opnieuw.

 

Verdeel de vulling door het deeg: laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed vervolgens machinaal of met de hand de vulling erdoor.

 

De vulling met de hand doorwerken: leg het deeg op een met een beetje zonnebloemolie ingevet werkvlak en rol het met een deegroller van links naar rechts uit tot een vel ter grootte van een A4-tje. Verdeel 1/3 van de vulling over de deegplaat. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe hetzelfde met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu een beetje. Druk de naden dicht met een deegroller (of je vingers). Keer het deeg en herhaal het uitrollen, vullen, vouwen en dichtdrukken van de naden nog twee keer en vorm er dan een bal van. Zorg ervoor dat de vulling in het deeg blijft.

 

1e keer rijzen: leg de deegbal in een kom die licht is ingevet met zonnebloemolie, keer een keer zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

 

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevet werkvlak en druk de lucht eruit (= doorprikken). Rol het deeg losjes op en laat het afgedekt met plastic folie of bakfolie 20 minuten intrekken. Je kunt ook de kom waarin je het deeg hebt laten rijzen over het deeg plaatsen.

 

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Meer over deze brontekstBrontekst vereist voor aanvullende vertaalinformatie
Feedback sturen
Zijvensters

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *