Strepen in een glas karnemelk

Hoe komen die strepen op het glas na het leeg drinken van een glas karnemelk ?

Die strepen die onstaan vinden hun oorzaak in de samenstelling van de karnemelk.

Dit bestaat dus uit water,eiwit,zouten en melkzuur. Dit melkzuur tast dus eiwitdeeltjes aan waardoor ze in de karnemelk tot grotere deeltjes samenklonteren dan in melk duizend keer groter zelfs.

Door de zwaartekracht zakken deze deeltjes naar beneden, na een paar dagen gaat de karnemelk zichzelf verdelen in een dunner en ook zuurder laagje boven in en een dikker deel beneden.

Bronnen, noten en/of referenties :

1. De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2000, antwoord op vraag 1 (https://web.archive.org/web/201608 30045114/http://www.nwo.nl/actueel/evenementen/nationale+wetenschapsquiz/archief/quiz+junior+20 00), Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Karnemelk&oldid=53816044

Print Friendly, PDF & Email