Enzymen zijn eiwitten

 

Nog een belangrijk onderdeel in de voeding, het is van heel groot belang zelfs, afgeleid van het Griekse woord ‘Protos’ wat zoveel betekend als eerste.

Bij een goed uitgebalanceerde voeding ligt dus het aandeel van proteïnen aan de totale energietoevoer op 10 a’ 15 %

 

Er zit stikstof en zwavel in, wat twee essentiële elementen zijn die andere belangrijke voedingsmiddelen, vetten en koolhydraten, niet bevatten.

 

Stikstof zit dus ingebouwd in de fotosynthese van planten, om onder andere eiwit te produceren.

Zwavelverbindingen in de aminozuren dragen dus bij tot ontwikkeling en stabilisatie van de proteinestructuren, vooral bij cysteïne, cystine en methionine.

 

 

 

 

 

Er zit ongeveer 150 gram zwavel in je lichaam.

 

 

 

 

 

Het dierlijk eiwit welke je in melk en eieren kan vinden bevat veel zwavel, maar ook verschillende planten zijn zwavelhoudend.

 

Terwijl vet gevormd kan worden uit koolhydraten die je eet met de voeding en koolhydraten uit eiwitten in het lichaam zijn de rezerves van eiwitten volledig afhankelijk van de aanvoer.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email