Carotenoïden

Wat zijn carotenoïden en welke eigenschappen hebben zij?

 

Dit is een groep van  gepigmenteerde vetoplosbare substanties, deze werken als antioxidanten en helpen onder andere tegen ziekten als kanker, arteriosclerose, reuma.

Een paar hiervan zoals Bètacaroteen, ook wel provitamine a genaamd, dit omdat het een voorstadium is van vitamine a hebben dus ook dezelfde activiteit als vitamine a . Het is ook een kleurstof voor voedsel en het wordt aan de vitaminepreparaten toegevoegd. Te vinden bijvoorbeeld in margarine limonades en melkproducten.

In worteltjes en abrikozen zit het ook veel, ook tomaten. Hier is vooral de Lycopeen te vinden welke effectief tegen vrije radicalen (1) beschermt.

Maar ook in  bladgroenten is het aanwezig

Het carotine uit de voeding door het lichaam slecht geresorbeerd dus het is het beste deze voedingsmiddelen met vet te combineren, de carotine in rauwe worteltjes word vrijwel niet geresorbeerd.

De Carotenoïde word in de lever en vetweefsel opgeslagen, en het word aanbevolen het niet in te nemen in hoge gedoseerde preparaten, maar alleen via de voeding.

(1) Vrije radicalen zijn atomen of moleculen dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat één, of meer, ongepaard(e) electron heeft.

 

 

Print Friendly, PDF & Email