Ethanol

 

Dit is de meest bekende en voorkomende alcohol, het wordt vaak gebruikt als oplosmiddel en het zit dus in alcoholische dranken . De triviale naam is Ethylalcohol .

De geschiedenis van alcohol !

Vergisting is een van de oudste biochemische processen bekend, dit is het proces dat to het ontstaan van alcohol leidt. Het was al in de prehistorie bekend dat het bedwelmend effect heeft op het lichaam, ze hebben in China potscherven gevonden met resten van Ethanol die zo’n 9000 jaar oud zijn.
Het was ook al bekend in Sumerie, 5000 jaar voor Christus . Het gebruik dus is wijdverspreid onder de mensheid.

Het werkzame bestanddeel werd voor het eerst geïsoleerd door ene Muhammad ibn Zakariya Razi een Perzische alchemist ( 865-925 )

Andere onderzoekers die bijdroegen tot de kritische stap in de zuivering / distilatie van wijn waren Geber ( Jabir ibn Hayyan ) en Al- Kindi ( Alkindus )

Pas in 1796 verkreeg ene Johann Tobias Lowitz zuivere alcohol dit door gedistilleerde alcohol te filteren door een laag geactiveerde kool, En verder werd er nog van alles gedaan zoals een beschrijving van een verbinding van koolstof, waterstof en zuurstof door Antoine Lavoisier. En nog een paar dingen door andere mannen, maar we weten nu dat ethanol een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de structuuranalyse. Het is de eerste verbinding waarvan de structuur door een NMR-spectroscopie werd opgehelderd dat was wel een tijdje geleden namelijk in 1954.

Wist u dat ethanol ook op een andere manier te verkrijgen is dan door vergisting? Het is dus ook een bijproduct van de raffinage van aardolie.

Veel gist soorten kunnen suikers anaeroob omzetten in ethanol en koolstofdioxide en dit wordt gebruikt bij het maken van alcoholische dranken zoals bier en wijn, Bij ongeveer 15 procent ethanol afhankelijk van het gebruikte gis gaan de gisten zelf dood, ze gaan eigenlijk dus dood in hun eigen afval, om sterkere dranken te maken moet men het distilleren.

Print Friendly, PDF & Email