Voor een grote pot sambal oelek,
Deze dient als basis.
2 flessen olie
5 teentjes knoflook fijngesneden
5 blaren salam ( laurier )
2 schijven laos
1 eetlepel kemirie
2 plakken trassi
4 lepels suiker
knof, salam, laos en kemirie in de olie bakken tot de knoflook lichtbruin is,
fijngesneden uien roerend toevoegen, als de uien half gaar zij de trassi
toevoegen ( roerend ) hierna de oelek toevoegen en gaar laten koken op een laag
vuur in een half uurtje ,suiker naar smaak toevoegen.
Eventueel al dan niet gemalen een beetje ranit ( tjahe’ ) toevoegen.
in plaats van een pot sambal oelek;
500 gram spaanse pepers
Als volgt maken;
De pepers doormidden snijden overlangs, de zaadjes er uit halen dit kan je beste
doen met huishoud handschoennen aan, verder aan reepjes snijden, even afspoelen
in heet water op deze manier zwakt de overdadege pitteheid wat af.
dit bakken voor dat u de trassie toevoegt