Mag je olijfolie warm of heet gebruiken ?
Ja en nee is mijn personelijke antwoord eigenlijk , ik vind het zelf een beetje zonde om olijfolie te gebruiken om in te bakken, maar het word wel gedaan .
De olijfolie is best wel interessant omdat ze mono-onverzadigde vetzuren bevat dat in ons bloed het LDH gehalte ( de slechte cholesterol dus) doet verlagen, ook antioxidanten welke een rol spelen in de preventie van sommige kankervormen en ook veroudering tegen gaan.
Het is dus beter dus de olijfolie koud te gebruiken in sausjes of in de sla bijvoorbeeld want hoe meer u het verwarmt de meer van deze goede stoffen er af gebroken worden dat geld dus voor alle soorten.
De extra vierge olijfolie mag dus echt alleen koud gebruikt worden want anders komen er schadelijke stoffen vrij zoals PAK’S
Frituren met de olijfolie moet helemaal niet gebeuren want bij zeer hoge temperaturen zoals 210 graden kunnen er transvetzuren gevormd worden die slecht zijn voor de gezondheid.
Verhitten van producten die veel eiwitten en suikers bevaten zoals patat kan ook acrylamide gevormd worden . Dus frituren boven de 180 graden moet dus eigenlijk wegens gezondheids risico,s ( mogelijke ! ) vermeden worden.
In een braadpan is er minder inpact op de kwaliteit van de olijfolie maar er kan dus wel eenafbraak gebeuren door het product dat u bakt, het vet van vette vis zal smelten en de kwaliteit van de olie aantasten
Waar word olijf olie van gemaakt ?
Dit onstaat door het persen van het vruchtvles en ook de pitten van de olijf en het staat dus in de beroemde schijf van vijf.
Soorten olijfolie :
- Vierge , dit is olijfolie van de eerste persing , geperst door alleen een mechanische methode dus met druk er is bij de persing zeker geen warmte gebruikt en ook geen andere rommel om de olie te winnen. De beste kwaliteit maar ook de duurste.
- Gerafineerde olijfolie, hierbij raffineren ze de eerste persing , halen ze de onzuiverheden eruit. Hier word verhitting gebruikt en afkoeling maar de smaak gaat een beetje verloren
- Gewone olijfolie: Neutraal van smaak en is een mengsel van de geraffineerde olijfolie en de eerste persing soort.
- De olie uit afvallen van olijven, de olijven die niet door de kwaliteitskeuring kwamen doordat ze beschadigd zijn , te klein of te rijp. Niet zo goede kwaliteit maar kan door bewerking wel de eigenschappen hebben van de betere soorten.