Een geopende blik in de koelkast zetten is niet goed

Niet goed voor je gezondheid dus, een blik tomatenpuree gaat heel vaak niet leeg, en van een blik mais of champignon heb je ook vaak niet alles nodig. 

Het te maken met zogenaamde blikvergiftiging. Het tin in het metaal van z’on geopende blik (het liefste met de deksel er nog aan vast en met de scheplepel er in) kan gevaarlijk zijn. Wanneer  het open is komt er zuurstof aan de binnenkant en dat versnelt de oxidatie van het blik en dan kan er tin in je eten komen.

Als je eten uit blik in de koelkast bewaart en dus niet in een ander bakje doet kan er na een paar dagen zonder dat je het weet veel tin achterblijven in de inhoud en zelf een donkere kring ontstaan van de tin in het vocht. 

Echt zure producten zoals tomatenpuree en fruit in sap zijn er gevoelig voor.  Het is niet direct schadelijk maar over langere tijd kun je maagproblemen krijgen, bij kinderen vlotter dan bij volwassenen.

Jaren geleden kwam dit alles al aan het licht, tegenwoordig lakken ze de binnenkant van de blikken veel, er zit dus een laagje kunststof over het metaal, daardoor kan er niet zo heel erg snel tin in de inhoud van het blik komen. Maar natuurlijk is er weer een nadeel de scherpe rand van deze kunststof word vaak beschadigd waardoor de tin alsnog makkelijk vrijkomt, ook met metalen bestek kan je de boel beschadigen.

 

  

 

Print Friendly, PDF & Email