Ajinomoto

Dus niet Anjinimoto zoals ik zelf wel eens schrijf.

Dit is dus de naam ook de naam van het Japanse bedrijf in smaakversterkers, gedroogde kruiden,bakolie,zoetstoffen en aminozuren en medicijnen . De voledige naam van het bedrijf is dus Ajnomoto Kabushiki-gaisha en is ook nog de grootste producent van aspartaam , een zoetstof .

De leterlijke vertaling is dus Aji no Moto “Essentie van smaak” het is een merknaam dat gebruikt word voor “mononatriumglutamaat” (MSG)..

Deze MSG is dus omstreden , er zijn mensen die beweren dat het niet het geval is. Beweren dat het dus geen kwaad kan , dat het nooit echt bewezen is dat het het niet goed is.
Maar dat neemt de mening niet weg dat het omstreden is.

Het zit tegenwoordig overal in , in de chips,de soeppen,de Nassie, de Bamie , s’avond voor de tv vreet je zo een hele zak chips leeg maar wat zit er allemaal in , grote kans dat er een smaak versterker in vorm van MSG inzit, wat werelds meest gebruikte voedseltoevoeging is. En deze smaakversterkers nemen je smaakpapillen in de maling en je verzadigingsgevoel enhierdoor eet je meer dan je dus eigenlijk nodig heb . Dit product word dus als een van de oorzaken , een van de belangrijkste oorzaken eigenlijk van overgewicht gezien.
Het word ook in verband gebracht met een paar andere gezondheidsproblemen , ADHD en Depressie zijn er een paar van.

Wat is het eigenlijk dat MSG , nou dat staat dus voor “ monosodiumglutamaat” en heeft het E nummer ; E621 daar staan alle de in Europa goedgekeurde toevoegingen etc. op .
Oficieel is het veilig .
Het word het meeste in Aziaatische landen gebruikt waar het dus ook vandaan komt.
Het zit dus zoals ik hier boven al aangegeven heb echt in vrijwel ieder voorverpakt voedingsmiddel ook dus in de beroemde bouillon blokjes , de kant en klaarmaaltijden en ook wel in de vegetarische broodsmeersels.

Een aantal synoniemen zijn ; ve-tsin, ajinomoto, monnatriumglutamaat, natriumglutamaat, mononatrium L-glutamaat monohydraat gluamic acid en gistextract dat laatste is dus niet helemaal het zelfde als MSG het word uit andere grondstoffen gemaakt en bevat vrij glutamaat in plaats van gebonden.

Maar Ve-tsin is het niet echt want het is een chemische variant van Ve-stin, de Ve-stin is van gefermeteerd zeewier gemaakt ( kombu/kelp) door een Japanner Dr.Ikeda omstreeks 1908 en de MSG word uit gluten gemaakt en uit een afvalpruduct van suikerbereiding maar is wel glutenvrij .

Waaruit bestaat het? ; 87% uit glutaminezuur gebonden aan natrium (21%) en 1 % restoffen of vervuilingen ontaan tijdens bereiding, lost op in water en valt uitmekander in vrije natrium en glutamaat ionen

Print Friendly, PDF & Email