Solanine

Groene aardappelen of aardappelen met scheuten bevatten solanine, een natuurlijke pesticide die giftig is voor mensen. Symptomen zijn braken, diarree en soms ook hartfalen. Ook hier geldt dat je er veel van moet eten voor je werkelijk vergiftigd raakt: minstens een halve kilo compleet groene, ongeschilde aardappelen in een keer namelijk. Groene aardappelen vermijd je door ze op een donkere, droge plaats te bewaren. Solaninevergifitiging kan je het best vermijden door aardappelen te schillen, te koken in plaats van te bakken of te frituren en het kookvocht weg te gooien.

Ook rauwe aardappelen kun je beter niet eten: je gaat er niet van dood, maar door de onverteerde zetmeel kan je wel zware buikkrampen en diarree krijgen.

De bessen van de aardappelplant zijn ook echt een no-no, en ook de groene delen van een paprika en tomaat worden beter vermeden. 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *