Gooise moppen

Lekker brosse roomboterkoekjes, om het eens eenvoudig

te houden. Ditmaal geen ingewikkeld recept. Ditmaal geen

creatieve hoogstandjes voor volleerde chefs en patissiers.

Maar een eenvoudig lekker recept op basis van Zeeuwse

bloem. En ze mogen er best zijn.

Wat heb je nodig ?

250 gram Zeeuwse bloem

200 gram boter

100 gram basterdsuiker

2 gram zout

20 gram ei

2 gram bakpoeder

10 gram citroenrasp

1/2

Hoe ga je te werk ?

Gebruik voor dit overheerlijke deeg soepele boter (20 à 22°C), harde boter levert

immers klonten op.

Meng er met de deeghaak de fijne suiker door.

(draai het mengsel niet te lang, want dan wordt de boter te slap en

te luchtig, en te luchtig deeg bakt te bros).

Als je gebruik maakt van een mixer krab dan het mengkom tussendoor goed bij

en zorg ervoor dat de massa ook los komt van de bodem.

Vervolgens de overige ingrediënten toevoegen. (ei, zout, citroenrasp)

Voeg tenslotte de bloem toe, die gemengd is met de bakpoeder.

Doorwerken tot een mooie egale massa.

(Draai het deeg niet te lang, het zou maar slap worden.

In een goed deeg zie je geen boterstrepen meer, of harde

suikerklonten).

Koelen en rusten liefst 24 uur voor de verwerking.

Kneed het deeg weer even soepel, verdeel het in twee gelijke delen en rol het

deeg uit.

Maak deegpillen van 30 cm lengte met een gelijke dikte.

Rol de deegpillen door de kristalsuiker. Variatie: rol ze door kaneelsuiker !

Snijd nu met een scherp mes gelijke plakjes.

Leg de plakjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.

Bak de koekjes op 175 – 180°C, circa 10 -15 minuten. Afhankelijk van de dikte van

de deegplakjes. Wanneer ze goudbruin zijn kunnen ze uit de oven.

Gezellig tot de laatste kruimel !

Tags: koeken

Print Friendly, PDF & Email
Recept Afdrukken
Gooise moppen
Porties
Porties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *