Bouilllon poeder zelfmaken .

Recept

Ingrediënten: (voor 100gr bouillonpoeder)

  • 1kg groenten en kruiden.
    In principe kunnen alle groenten en kruiden gebruikt worden, maar de  volgende groenten zijn bijzonder geschikt voor het gebruik van bouillonpoeder. Wortelen, knoflook, bieslook, uien, prei, bleekselderij, paprika, knolselderij, venkel, Spaanse peper, (als je het pittig wilt)
  • Naast groenten kan je ook kruiden gebruiken zoals Platte Peterselie of Krul Peterselie, Lavas of Maggiekruid, Pepers, Rozemarijn, Tijm.
    Je kan ook Dille (vooral voor toepassingen met vis) Laurier, Oregano, Marjolein, Bergbonenkruid, Knoflook, Citroengras, Rode Wondklaver, Franse Dragon of Mexicaanse Dragon, Roodbladige venkel, Onsterfelijkheidskruid, Marokkaanse Munt, Bloedzuring, Basilicum, Kerrieplant, Kurkuma of Gember gebruiken.
  • Verder heb je nog nodig circa 10 gr zeezout, naar eigen smaak kun je meer of minder toevoegen.
    • Extra informatie:
      Groenten en kruiden kweek je zelf heel eenvoudig in een EetbareWand. Dit is verticaal moestuinieren met groenten, kruiden en eetbare bloemen.

Bereidingswijze:

  • Snijd alle groenten en kruiden in kleine stukjes
  • Daarna dienen de stukjes gedroogd te worden. Het drogen doe je in een voedseldroger of in de oven. Wie geen voedseldroger heeft spreidt de groenten en kruiden open in de oven en je laat ze op een rooster 7 tot 8 uur drogen op 70°, dit gaat het beste in een heteluchtoven. Het drogen is klaar als de groenten droog en knapperig aanvoelen
  • Doe alles daarna in de blender of keukenmachine of eventueel in een koffiemolen om alles fijn te malen tot je een poeder krijgt
  • Doe het poeder liefst in donkere glazen potten voor een langere houdbaarheid
  • Gebruik het poeder niet langer dan 6 maanden, de smaak zal namelijk geleidelijk minder worden
  • Is het poeder vochtig geworden? Strooi het dan uit over de tuin of doe het in de compostbak.

Smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email